Protetik Diş Tedavisi

Protetik Diş Tedavisi Anabilim Dalı, doğal dişlerde oluşan madde kayıplarının ve çeşitli nedenlerle kaybedilen dişlerin yerine hareketli, sabit veya implant üstü protezlerin yapılması; dişlere ait anormallik ve bozuklukların giderilmesi; hastalık, kaza ve ameliyatlar sonunda yüz bölgesinde kaybedilen dokuların yapay materyaller ile restore edilmesi; oklüzyonun (dengeli kapanışın) düzenlenmesi; oral fonksiyonların, estetiğin ve hasta sağlığının düzeltilmesi ve sürdürülmesini amaçlayan bir alandır. İçerisinde hareketli ve sabit protezler, implantoloji, çene-yüz protezleri gibi birçok disiplini barındıran bir anabilim dalıdır.

ANABİLİM DALINDA SUNULAN SAĞLIK HİZMETLERİ:

Tam Protezler: Ağızdaki tüm dişlerin kaybedilmesi sonucunda yapılan hareketli yani hasta tarafından takılıp çıkarılabilen protezlerdir. Özel akriliklerden bir yapı üzerine yine akrilik veya porselenden yapılmış dişler kullanılarak hazırlanır.

Hareketli Bölümlü Protezler: Dişlerin bir kısmının kaybedilip bir kısmının ağızda olduğu vakalarda özel akrilik ve/veya metaller birlikte kullanılarak hazırlanan kroşe adı verilen metal parçaları veya özel hassas bağlantılar ile dişe tutunmayı sağlayan ve hasta tarafından çıkarılıp takılabilen protezlerdir.

Sabit Protezler (Kuron-Köprü Protezleri): Dişlerin bir kısmının kaybedilip bir kısmının ağızda olduğu vakalarda bir diğer seçenek dişsiz boşluğun her iki tarafındaki destek dişlerin belli oranlarda küçültülerek ve bu dişler üzerine yapıştırma yoluyla hazırlanan porselen ve/veya metalden yapılan restorasyonlardır.

İmplant Üstü Protezler: Diş veya dişlerin eksikliğinde, diş kökü şeklinde titanyumdan hazırlanmış ve çene kemiğine bir operasyon ile yerleştirilen suni diş kökleridir. Kemik ile özel bir bağ oluşturarak yerleştirildiği yere, hücresel olarak tutunur. Bu tutunma tamamlandığında (2-6 ay) üst yapı dediğimiz protezi hazırlama işlemine geçilir. Günümüzde implantlar tartışmasız olarak doğal dişe en iyi alternatiflerdir.

Dijital Diş hekimliği Uygulamaları: Günümüzde dijital yöntemlerle yani bilgisayar destekli tasarım ve bilgisayar destekli üretim (CAD/CAM) ile protez üretimi de gerçekleştirilebilmektedir. Bu teknik, bilgisayarların protezlerin dizaynında ve üretilmesinde kullanılmasıyla ilgili bir teknolojidir. Hastanın ağzından optik kamera ile alınan görüntüleri direkt olarak kaydedilir ve bilgisayarda özel yazılımlar (CAD) kullanılarak hastaya en uygun protezler tasarlanabilir. Planlaması yapılmış olan restorasyon özel bir cihazla seramik bloklardan kazınarak üretilir ve restorasyon hazır hale getirilir. İstenilen protezler sorunsuz bir şekilde üretilerek hastalara uygulanabilmektedir.